Bahan-Bahan
1 potong/ketul salmon bersaiz sederhana atau besar.
1 biji kentang bersaiz sederhana – dikupas dan dibelah dua.
5 batang asparagus bersaiz besar atau sederhana – dicuci dan toskan.
1 biji lemon
Sedikit daun ketumbar
Minyak zaitun.
Butter.
Cara Penyediaan
1.Bersihkan salmon dan kemudian taburkan sedikit garam dan lada hitam di kedua-dua belah dan ketepikan.
2.Didihkan air dan rebus kentang sehingga empuk dan masukkan satu sudu butter dan secubit garam.
3.Gunakan lesung batu atau blender – masukkan sedikit daun ketumbar, dan bawang putih kemudian tumbuk atau mesin sehingga hancur. Kemudian keluarkan, dan masukkan ke dalam bekas lain dan masukkan2 sudu minyak zaitun, sedikit perahan lemon dan juga garam. Kacau sebati dan asingkan.
4.Panaskan kuali leper atau non-stick pan, masukkan 1 sudu minyak zaitun dan masukkan ikan salmon tadi. Garingkan kedua-dua belah ikan tersebut dalam lebih kurang 5 minit. Kemudian masukkan ke dalam oven untuk 5 minit lagi (tak perlu masukkan pun tak apa, tapi goreng salmon sehingga 7 minit). Angkat dan hidangkan di atas pinggan.
5.Sementara itu, matikan api di rebusan kentang tadi dan masukkan asparagus seketika (sekitar 30 saat) dan kemudian toskan.
6.Hidangkan salmon bersama kentang dan asparagus dan kemudian renjiskan sos yang dibuat tadi ke atasnya.