Cara Menyediakan Sup Tulang Merah Singapura:
1.Tulang kambing untuk periuk sederhana
macamni, muat untuk 3 kilo. Basuh bersih2,
letak air, kulit kayu manis, halia. Rebus
dalam 2 jam.
2.Bahan-bahan untuk menumis :
1.perencah sup 10 sudu.
2.serbuk cili 3 sudu.
3.garam masala 2 sudu.
3.Blender halus-halus
a.6 ulas bawang merah.
b.Selabu bawang putih.
c.Halia sebesar ibu jari.
a.6 ulas bawang merah.
b.Selabu bawang putih.
c.Halia sebesar ibu jari.
4.Taraaaaa....sampai jadi macamni.
Ketepikan dalam bekas plastik.
5.Sediakan rempah empat sekawan. Sebab
apa namanya empat sekawan, mungkin
sebab terlampau akrab dalam mana2
masakan yang perlu tumis. Hahah. Saja
merapu.
6.Bila dah cukup 2 jam rebus, masukkan
akar daun ketumbar untuk aroma mabeles.
Letak pewarna merah.
7.Masukkan satu tin tomato puri. Apa2
jenama yang serasi dengan tekak hang.
8.Letak tomato puri, warna automatik jadi
macamni.
9.Tuangkan 1 botol tomato sos untuk
pekatkan kuah.
10.Buangkan minyak yang dah keluar.
Cedokkan sampai minyak tinggal tipis
11.Dalam periuk yang berasingan, tumis 4
sekawan dan serai sampai naik bau.
12.Masukkan bahan2 blender tadi, dan
segenggam cili kering yang dikisar halus.
Tumis naik bau sampai adik hang tak jadi
tidoq petang. Muahahaha
13.Masukkan perencah sup, rempah masala
dan serbuk cili.
14.Tumis sampai jadi macamni.
15.Sementara itu sendukkan air rebusan
tulang tadi 3 senduk, dan letak dalam bahan
tumis tadi.
16.Masukkan daun ketumbar dan tumis lagi
sampai timbul minyak sikit2.
17.Masukkan semuanya dalam kuah sup
tulang. Masa ni dah boleh perasakan garam
dan serbuk perasa. Agak2 dah cukup rasa.
Rebus lagi 15-20 minit.
18.Sup tulang merah Singapura dan roti
perancis sedia dimakan. Dia punya sedap,
sampai boleh lupa nak ajak laki makan
sekali.
Kah kah kah!
.
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
0 comments:
Post a Comment