Friday, 12 August 2016

Macam Ni Caranya Buat Bebola Udang Dalamnya Ada Cheese Meleh





Bahan-bahan Untuk Buat Bebola Udang Cheese:

1. 1 cawan tepung gandum.

2. 5bji ubi kentang saiz sederhana(rebus 

pastu lenyekkan) .


3.Semangkuk isi udang yang dikisar halus.


4.Cheese mozzarella atau cheddar .


5.sebiji bawan+daun bwg(potong dadu) .


6.Serbuk blackpepper,serbuk lada sulah ngn 

garam.


7.1 sudu besar minyak masak.


8.Serbuk roti.


9.2 bijik telur.







Cara-cara Buat:

1.Campur je tepung gandum,ubi kentang, isi 

udang,bawang +daun bawang,minyak 

masak, garam&lada sulah ngn serbuk 

blackpepper tu gaulkan 

smpai sebati.Klau adunan lembik blh tmbh 

tepung skit lg yer.Tp adunan ni mmg agak 

lembik sbb isi udang tu agak berair..tp jgn 

smpai lembik mcm bancuhan cucur udang 

dahlah kan.





2.Ok bila dh jd cmni perap adunan ni dlm peti 

ais dlm sejam dua cmtu..





















































3.Ok msa nk menguli disarankan utk letak 

myk kt tgn skit yer sbb adunan nya mmg 

lembik & melekat skit.Jgn tnya sy knp yer 

sbb sy dh gtau sy buat pn mmg cmtu 

Ok cam biasa la amik la besar mna korang 

nk 

pastu masukkan lak cheese kt tgh2 tu sma 

jer 

cam resepi cheezy ball sy yg len tu.







4.Pastu celupkan ball td dlm telur yg dipukul 

bsama sedikit garam ngn lada sulah.









5.Pastu golek-golekan jer ball tu atas 

breadcrumb smpai sekata.







6.Buat byk2 pastu frozenkan ok.Nk grg bila2 

sng amik jer..adunan sy buat ni blh dpt lebih 

60bji tau.





7.Ok klau nk grg panaskan myk betul2, 

goreng api sederhana jer br la cheese kt dlm 

tu melt.




8.Goreng smpai wrna keemasan pastu angkat toskan atas kitchen tissue yer..



9.Ni dia hasil bedah siasat cheese kt dlm 

tu.Hadoi tgk pn dh meleleh air liur tau..
.
.
Selamat mencuba..

Jangan lupa share..



0 comments:

Post a Comment