Bahan-bahan Untuk Buat Bebola Udang Cheese:
1. 1 cawan tepung gandum.
2. 5bji ubi kentang saiz sederhana(rebus
pastu lenyekkan) .
3.Semangkuk isi udang yang dikisar halus.
4.Cheese mozzarella atau cheddar .
5.sebiji bawan+daun bwg(potong dadu) .
6.Serbuk blackpepper,serbuk lada sulah ngn
garam.
7.1 sudu besar minyak masak.
8.Serbuk roti.
9.2 bijik telur.
Cara-cara Buat:
1.Campur je tepung gandum,ubi kentang, isi
udang,bawang +daun bawang,minyak
masak, garam&lada sulah ngn serbuk
blackpepper tu gaulkan
smpai sebati.Klau adunan lembik blh tmbh
tepung skit lg yer.Tp adunan ni mmg agak
lembik sbb isi udang tu agak berair..tp jgn
smpai lembik mcm bancuhan cucur udang
dahlah kan.
2.Ok bila dh jd cmni perap adunan ni dlm peti
ais dlm sejam dua cmtu..
3.Ok msa nk menguli disarankan utk letak
myk kt tgn skit yer sbb adunan nya mmg
lembik & melekat skit.Jgn tnya sy knp yer
sbb sy dh gtau sy buat pn mmg cmtu
Ok cam biasa la amik la besar mna korang
nk
pastu masukkan lak cheese kt tgh2 tu sma
jer
cam resepi cheezy ball sy yg len tu.
4.Pastu celupkan ball td dlm telur yg dipukul
bsama sedikit garam ngn lada sulah.
5.Pastu golek-golekan jer ball tu atas
breadcrumb smpai sekata.
6.Buat byk2 pastu frozenkan ok.Nk grg bila2
sng amik jer..adunan sy buat ni blh dpt lebih
60bji tau.
7.Ok klau nk grg panaskan myk betul2,
goreng api sederhana jer br la cheese kt dlm
tu melt.
8.Goreng smpai wrna keemasan pastu angkat toskan atas kitchen tissue yer..
9.Ni dia hasil bedah siasat cheese kt dlm
tu.Hadoi tgk pn dh meleleh air liur tau..
..
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
0 comments:
Post a Comment