Friday 29 July 2016

Cara Buat Nasi Ayam Lemon Chinese Style



LEMON CHICKEN CHINESE STYLE


Bahan-bahan:

1 keping dada ayam

1 sudu kicap cair

garam 

lada sulah

1 biji telur

3 sudu tepung jagung




Cara-cara buat Ayam Lemon

1.Potong ayam secara dadu.


2.Masukkan kicap kemudian gaulkan secara rata.


3.Masukkan serbuk lada dan garam dan gaul sehingga semua sebati.


4.Kemudian kita masukkan pula tepung jagung dan gaul sehingga semua ayam disalut dengan tepung tadi.Biarkan dalam 5 minit.


5.Ambil kuali & panaskan minyak.Kemudian goreng ayam tadi sehingga 10 minit.Jangan goreng lama-lama takut isi dalam keras.


6.Dah goreng ayam tadi jadi kita ketepikan dulu.Kemudian kita buat sos dia pulak.











Bahan-bahan untuk Buat Sos Lemon:

1 sudu minyak

1 cawan stok ayam

1/4 cawan jus lemon

2 sudu gula

2 keping lemon

Bancuhan tepung (tepung jagung + air)



Cara-cara Buat Sos Lemon:

1.Panaskan minyak, masukkan stok ayam, jus lemon, gula dan hirisan lemon.

2.Bila dah sebati rasa dulu sos ni k

3.Kalau dah cukup rasa keluarkan lemon masukkan bancuhan tepung tadi sikit-sikit sampai dapat kepekatan yang korang nak.

4.Biarkan kuah memekat then masukkan ayam. Gaul sampai semua tersalut

5.Angkat dan taburkan hirisan daun bawang dan bijan yang dah disangai








0 comments:

Post a Comment