BAHAN-BAHAN:
1. Sebijik bawang holland
2.Cili padi (Kuantiti ikut citarasa korang la
yek) nak pedas taruk lebih k😬
3. 5 ulas bawang putih
4. Halia
5. 4 batang serai
6. 3 atau 4 helai Daun limau purut
7.Sos tiram dan sos cili
P/s: Nak buh hirisan bunga kantan pun boleh.
CARA-CARA
1. Panas kan minyak.Tumis bawang
1. Panas kan minyak.Tumis bawang
holland,bawang putih dan halia sehingga
naik bau.
2. Masuk kan cili padi,serai dan daun limau purut.
3. Kacau seketika.
4. Masuk kan cili giling atau cili kisar atau cili
boh pun boleh.Mana-mana pun tak apa.
5. Tumis hingga pecah minyak.
6. Masuk kan sos cili dan sos tiram.
7. Masuk kan air mengikut citarasa korang
kuah lebih boleh lebihkan air.Masak
sehingga mendidih .Masuk kan air perahan
limau satu atau dua sudu besar,sedikit gula ,
garam dan serbuk perasa secukup rasa .Ok
dah siap .
P/s: Garam masuk kan sedikit je ya sebab sos tiram dah cukup masin.
Ikan yang siap digoreng garing yang telah
dilumur garam dan kunyit.
P/s: Nak guna ikan apa boleh Ikut citarasa
korang ye.. Tapi ikan siakap the best.
0 comments:
Post a Comment