Monday 8 August 2016

Sapa Yang Tak Tahu Cara Buat Ayam Masak Kicap Boleh Follow Resepi Ni.

Cara-cara Buat Ayam Masak Kicap:

1.Kita perlukan 1/2 Ekor Ayam Segar.



2.Masukkan satu sudu garam.Satu garam sudah cukup.Jangan lebih.





3.Masukkan 1 sudu kecik serbuk kunyit &

sudu kecik pes halia.Kalau takda pes halia 

 bleh sagat halia tu jadikan pes.






4,Masukkan 1 sudu kecik pes cili.Cili 

blender pon boleh.







5.Kicap tepulang la nak banyak mana. 

Ikut korang la.Kami agak-agak ayam 

tenggelam dah cukup.. kalau nak lebih 

ikot la.hakak tak kesah (Kicap lemak 

manis)







5.Gaul sume bahan-bahan tadi jadi macam 

ni sebati.Ok kemudian wrap kan.Lepas tu 

perap dalam 30minit.








6.Bahan tumis ni wajib kot...sebab kalau 

takda xspesial la korang pnye lauk nanti..


Bawang besor


Bawang putih

Cili kering

Halia
Daun kari
Kulit kayu manis
Bunga lawang
Biji pelaga





7.Ok tumis kulit kayu manis biji pelaga n 

bunga lawang.Guna api kecil sahaja.Tak 

perlu besar-besar.






8.Masukkan Cili Kering & daun kari.





9.Dah agak garing cili kering tadi boleh masukkan bawang.Bawang putih 

dengan halia.Tumis sampai naik bauuu.






10.Masukkan pulak tomato.




11.Masokkan ayam yang telah diperap 

tadi.Ayam je tau,yang kuahnya jangan 

masukkan letak tepi.Kacau sehingga 

rata.Kemudian tutup.








12.Dah tu baru masukkan cecair dr lebihan 
perap td.Biar masak dalam 5 hingga 10 

minit.Lepastu tutup api...rase la kot ko rase 
tak cukup masin boleh tambah garam lg



13.Ok dah siap boleh angkat pastu boleh la makan.



0 comments:

Post a Comment