1.Kita perlukan 1/2 Ekor Ayam Segar.
2.Masukkan satu sudu garam.Satu garam sudah cukup.Jangan lebih.
3.Masukkan 1 sudu kecik serbuk kunyit &1
sudu kecik pes halia.Kalau takda pes halia
bleh sagat halia tu jadikan pes.
4,Masukkan 1 sudu kecik pes cili.Cili
blender pon boleh.
5.Kicap tepulang la nak banyak mana.
Ikut korang la.Kami agak-agak ayam
tenggelam dah cukup.. kalau nak lebih
ikot la.hakak tak kesah (Kicap lemak
manis)
5.Gaul sume bahan-bahan tadi jadi macam
ni sebati.Ok kemudian wrap kan.Lepas tu
perap dalam 30minit.
6.Bahan tumis ni wajib kot...sebab kalau
takda xspesial la korang pnye lauk nanti..
Bawang putih
Cili kering
Halia
Daun kari
Kulit kayu manis
Bunga lawang
Biji pelaga
7.Ok tumis kulit kayu manis biji pelaga n
bunga lawang.Guna api kecil sahaja.Tak
perlu besar-besar.
8.Masukkan Cili Kering & daun kari.
9.Dah agak garing cili kering tadi boleh masukkan bawang.Bawang putih
dengan halia.Tumis sampai naik bauuu.
10.Masukkan pulak tomato.
11.Masokkan ayam yang telah diperap
tadi.Ayam je tau,yang kuahnya jangan
masukkan letak tepi.Kacau sehingga
rata.Kemudian tutup.
12.Dah tu baru masukkan cecair dr lebihan
perap td.Biar masak dalam 5 hingga 10
minit.Lepastu tutup api...rase la kot ko rase
tak cukup masin boleh tambah garam lg
13.Ok dah siap boleh angkat pastu boleh la makan.
0 comments:
Post a Comment