Tuesday 12 July 2016

Tengah Hari Esok Boleh Makan Nasi Goreng Ayahanda Ni Dekat Office Kalau Ikut Resepi Ini




Hai! Bertemu lagi kita dalam menu yang seterusnya.Korang mungkin tertunggu-tunggu apa resepi seterusnya yang kami nak SHARE dengan korang kan?

So,dalam post kali ini kami nak SHARE satu resepi yang mudah untuk korang yang baru-baru nak berjinak masak bekal untuk bawa ke pejabat atau tempat kerja korang.


So,menu ni ramai orang-orang tua panggil Nasi Goreng Ayahanda.


Bahan-bahannya:

6 cawan nasi putih
3 sudu besar udang kering - direndam seketika, kemudian dibasuh dan ditoskan.
3 biji telur
1 biji bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
1 sudu teh lada hitam
1 biji cili merah dihiris
Garam, gula dan perasa 
Minyak untuk menumis




Cara-cara menyediakannya:
1. Masukkan garam, gula, dan perasa ke dalam nasi dan gaulkan rata.


2. Panaskan minyak secukupnya dalam kuali. Tumis bawang besar dan bawang putih yang dihiris beserta dengan udang kering. Kacau sehingga naik bau dan bawang kekuningan. Jangan sampai rentung.


3. Kemudian pecahkan telur ke dalam kuali. Kacau telur sehingga sebati dengan bahan-bahan tumisan.


4. Masukkan nasi, cili merah, dan lada hitam. Gaulkan sehingga sebati.


5. Sedia untuk dihidangkan.


Sumber: Sajian Dapur Bonda

0 comments:

Post a Comment