Thursday 14 July 2016

Lepas Ni Tak Perlu Beli Karipap Lepas Ikut Resepi Ni




Bahan untuk inti:
  • 1 biji bawawang besar(cincang)
  • 3 ulas bawawang putih(cincang)
  • 6biji kentang(potong dadu)
  • isi ayam(agak2)
  • 3 sudu makan serbuk kari daging
  • 1 kiub ayam
  • Air
  • garam dan gula secukup rasa
Bahan untuk kulit:
  • 2@3cwn tepungg gandum
  • 1 senduk kecil marjerin(penuh)+2sudu makan myk masak d cairkan
  • air(agak)

Cara Penyediaan:

  1. Rebus kentang hingga 3/4 masak. toskan.
  2. Tumis bahan cincang smpi.wangi
  3. Masuk isi ayam,kacau
  4. Masuk kentang ,serbuk kari daging, dan air, kacau hingga sebati, biar sampai pecah minyak
  5. bila agak kering,tambah air lagi &kiub..kacau smpi kiub hancur
  6. masuk gula dan garam secukup rasa dan gaulkan sebati, biar agak kering..tutup api dan siap.
  7. *Tip: nak tambah daun sup(hiris halus)@ganti ayam dgn sadin pun boleh
  8. Cara cara penuh:
  9. Masuk tepung gandum dlm bekas, buat lubang di tengah-tengah
  10. Tuang sedikit marjerin yang di cairkan(panas-panas untuk medapatkan kulit yang rapuh)..
  11. Gaul sebati.bole tambah air klu rasa kurang, uli smpi jadi doh(Uli sampai tak melekat di tangan.).
  12. Doh buat bulat kecil-kecil, gelek dgn penggelek nipis-nipis menggunakan doh roller
  13. Letekkan sedikit inti di tengah
  14. Gunting utk bagi sama dan klim
  15. Goreng hingga garing. dan sedia di hidangkan

0 comments:

Post a Comment