Wednesday 27 July 2016

Cara Buat Breadstick Sama Macam Dekat Pizza Hut



Bahan-Bahan:
4 cawan tepung gandum
2 sudu kecil yis
2 cawan air suam
1 sudu kecil gula kastor
2 sudu besar susu tepung
2 sudu kecil garam
3 sudu besar minyak zaitun
Parmesan cheese
Daun parsley (dicincang halus)

Cara Membuat:
1. Campurkan gula dalam air suam, masukkan yis dan biarkan ia berbuih dalam masa 10-15 minit.
2. Satukan tepung, garam, susu dan minyak zaitun dan masukkan air yis yang sudah berbuih kedalam satu bekas dan uli hingga sebati.
3. Selepas diuli, gelek doh leper dan besar segiempat mengikut saiz tray pembakar. Sapukan tray dengan minyak zaitun dan letakkan doh yang telah digelek.
4. Potongkan doh dengan anggaran 1 inci setengah dari hujung ke hujung menggunakan pisau. Tutup dengan plastik wrapper dan perap selama 40 minit.
5. Panaskan oven pada suhu 180c selama 15 miniit. Taburkan parmesan cheese dan daun parsley atau sapukan permukaan doh dengan topping kesukaan anda.
6. Bakar selama 25 minit dan siap untuk dihidangkan. 

Monday 25 July 2016

Ikuti 5 Langkah Mudah Untuk Buat Meatball Ala-ala Ikea.


Bahan-Bahan Resepi Homemade Meatball Ala Ikea
500 gm daging kisar
1/2 biji bwg besar – cincang halus (*)1 sudu makan butter. (*)3/4 sudu teh lada hitam- powder1 sudu teh kryddpeppar@ mixed spices1/3 sudu teh serbuk kayu manis- saya tambah1/3 sudu teh gula1-1/2 sudu teh garam2 sudu makan bread crumb- blend halus30 ml fresh milk.1 biji telur ‘c’- saya tak guna tapi kalau nak boleh masukan.

Cara-cara:
1) tumis yg bertanda (*) keperangan dan ketepikan.
2) satukan bahan2 selebihnya dan sebatikan rata. masuk bawang tadi sekali dengan butter, uli lagi sebati dan bulat-bulatkan ikut besar mana yang kalian suka.
3) guna non stik pan, masuk kan sikit butter sikit dan masak api sederhana. tutup pan supaya masak rata dan balik-balikkan sekejap hingga masak.

p/s .- butter dalam pan jangan di buang, boleh digunakan untuk membuat sos.



Sos Gravy
butter sos lepas masak meatball.
2 cawan chicken stok
2 cawan whipping krim (*)
1 sudu makan kicap cair
1 ketul kiub ayam
lada hitam sikit – powder
1/2-1 sudu makan tepung kentang bancuh dengan air sikit utk memekat.
garam/gula- tambahan kalau kurang rasa.


Cara-Cara:

1) satukan semua bahan kecuali yg bertanda (*) dan bancuhan tepung kentang.
2) didihkan dan rasa secukupnya baru masukan (*). didihkan lagi dalam seminit dan kecilkan api masuk bancuhan tepung sikit demi sedikit dan jangan terlalu pekat.
hidangan sampingan – lingon jem dan kentang. Boleh juga diganti dengan mix friuts jem.


Friday 15 July 2016

Cara Masak Chicken Chop Untuk Beginner



BAHAN- BAHAN

1 ekor ayam ( di belah 4 dan ‘debone’kan ayam – dapat 4 keping )

1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk)
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap manis
1 sudu makan kicap masin
1 sudu makan jus limau
1 sudu besar jus halia ( 1 inci halia di tumbuk dan perah jusnya kedalam ayam)
1 sudu kecil serbuk ayam ( granulled chicken stock)




Cara Penyediaan

1. Satukan semua bahan hingga rata. Kemudian peraplah ayam dalam petisejuk selam beberapa jam. Seelok-eloknya semalaman.



2. Semasa hendak membakar gaulkan dengan sedikit minyak masak dan bolehlah di bakar di atas periuk non stick. Balik-balikkan ayam hingga masak dan bolehlah di angkat. Saya guna pembakar elektrik je lebih mudah!

Untuk Sos Perang ( brown sause ) @ Sos lada hitam
1 labu bawang besar ( potong dadu)
1 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum ( ayak dulu takut macam-macam ada dalam tepung)
1 liter air ( lebih kurang dalam 1 jag kecil )
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap (untuk menggelapkan sikit warna sos )
1 sudu makan sos tomato atau sos chili
1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk halus)
1/2 kiub perasa ayam atau daging lembu.
Sedikit garam

Cara membuatnya

1. Panaskan mentega dalam periuk kemudian tumis bawang besar hingga layu.
2. Tepung gandum di larutkan dalam air hingga rata kemudian masukkan dalam periuk tumisan tadi.
3. Masukkan semua bahan lain termasuk sos-sos. Kacau atas api hingga pekat. Boleh di angkat dan dihidangkan.

Cara Buat Nugget Ayam




Bahan-bahan:

200 gm daging ayam kisar
2 butir telur - ambil putih sahaja
1 sudu kecil serbuk kari
100 gm serbuk roti
½ labu bawang besar - cencang
Sedikit lada sulah
Sedikit serbuk perasa ayam - jika suka
Sedikit minyak masak


Cara-cara menyediakannya:

1. Satukan daging ayam kisar dengan putih telur.
2. Kemudian campurkan dengan serbuk kari, serbuk perasa ayam dan lada sulah.
3. Akhir sekali campurkan dengan serbuk roti dan gaul hingga sebati.
4. Setelah bahan sebati, ambil sedikit dan dibentuk mengikut kesukaan anda.
5. Apabila hendak dinikmati, goreng nuget sehingga kekuningan.
Nota: sebaiknya nuget disimpan dalam peti sejuk beku sekurang-kurangnya setengah jam sebelum dimasak agar ia mengeras dan terbentuk dengan elok.

Resepi Ayam Buttermilk




BAHAN-BAHAN:

1 ketul Dada Ayam - potong kiub kecil
1 bj Putih Telur
1/2 cwn Tepung Kentucky
2 sb Butter
1 ulas Bwg Putih - cincang
2 tangkai Daun Kari
3 bj Cili Padi
1/2 cwn Susu Cair Evaporated (kurangkan/tambah ikut keperluan kepekatan)
Garam & Serbuk Lada




CARA-CARA:


1. Perap ayam dgn garam, serbuk lada & putih telur selama 5-10 minit.
Golekkan ke dlm tepung Kentucky & goreng sehingga masak & garing.



2. Cairkan butter & tumis bwg putih, daun kari & cili padi sehingga wangi.
Masukkan susu sedikit demi sedikit, tambah garam & lada, kacau sehingga pekat.



3. Tuangkan ke atas ayam goreng & hidangkan segera dgn nasi putih.

Makaroni Tuna Bakar



MAKARONI TUNA BAKAR

Bahan-bahannya :
● 250 gm makaroni
● 5 biji telur gred A
● 1 tin kecil tuna
● 2 biji bawang besar, potong dadu
● 2 ulas bawang putih, potong kecil
● 3 sudu minyak, untuk memasak
● Garam dan serbuk perasa
● Sedikit lada sulah

Untuk bahagian topping [atas]
● Sos cili
● Tomato puri 
● Mayonis dan keju
● Keju cheddar yang diparut ( mozarella )




Cara-caranya:


1.Pertama sekali, rebus makaroni sehingga empuk.Kemudian basuh dan toskan.Ketepikan.



2.Panaskan minyak di kuali.Tumis bawang besar dan juga bawang putih.



3.Kemudian masukkan tuna.



4.Masukkan makaroni yang direbus tadi.



5.Selepas itu masukkan garam, serbuk perasa dan lada sulah.




6.Masukkan telur.Gaul semua sehingga bercampur.Ketepikan.



7.Sapu loyang dengan marjerin dan tuang semua adunan makaroni tadi ke dalam loyang.



8.Tabur keju shingga menutupi makaroni.



9.Kemudian picit sos cili, tomato puri dan mayonis di atasnya.



10.Bakar dengan suhu 180 darjah C selama hampir 45 minit atau sehingga makaroni masak.



11.Setelah masak biarkan sejuk sedikit baru dipotong untuk elak dari pecah berderai.

Thursday 14 July 2016

Bosan Asyik Bawak Bekal Sama Ke Tempat Kerja? Esok Cuba Spaghetti Aglio Ni



Bahan bahan:

500 gram spaghetti
1/4 cawan minyak olive
5 ulas bawang putih - hiris nipis
4 biji cili kering - potong kecil
1/2 tsp red pepper/dried chilli flake
50 ml water + 1 tsp chicken stock
Chopped fresh parsley
Garam
Coarse black pepper

Seafood:
8 scallops
8 mussels
Udang, sotong atau apa apa yg disukai



Cara cara:


1.Sediakan bahan bahan yang diperlukan supaya memasak menjadi cepat dan pantas. Scallops dan mussels dilap kering. Bawang putih dihiris nipis dan sediakan chicken stock. Pasta direbus.


2.Panaskan minyak olive, tumis bawang putih dg api perlahan sambil dikacau kacau sehingga ianya kekuningan. Masukkan cili kering yang dipotong kecil.


3.Masukkan sedikit chicken stock bertujuan untuk memberhentikan bawang putih dari terus garing.


4.  Masukkan scallops dalam kuali dan dibalik balikkan. Masukkan pula lain lain seafood. Kalau dikuatiri terlebih masak, boleh dikeluarkan dulu seafood dari kuali dan masukkan semula masa hidangan.


5.Bila seafood hampir masak, masukkan pasta. Pasta  hanya direbus 3/4  masak. Angkat dan toskan air. Masukkan pasta dalam kuali. Kacau rata rata. Kalau kering, boleh tambahkan baki chicken stock.


6.Akhir sekali, taburkan red pepper flake, garam dan black pepper. 


7.Untuk menghidang, masukkan pasta dalam pinggan dan tuang sedikit lagi olive oil. Selepas itu hias dengan menyusun seafood dalam pinggan. Kemudian tabur parsley sebagai hiasan.