Sunday, 7 August 2016

Step By Step Cara Buat Cheezy Boat Meleleh




Bahan-bahan Untuk Buat Cheezy Boat Meleleh:

3 sosej (gorengkan sekejap)

3biji telur

1/4 cawan susu segar

Mozarella

Roti bagguette

Sedikit garam & Pepper







Cara-Cara Menyediakan Cheezy Boat Meleleh:

1.Combine semua sekali dan kacau.





2.Buatkan ruang di tengah-tengah ala bentuk 

sampan/boat.Sebab tu panggil Cheezy Boat.

3.Tuangkan semua yg dikacau sebati ke 

dalam roti. Jangan risau xkan tumpah. Sebab 

roti serap telur n susu. 



Taburkan Mozarella

Optional: tabur paprika / daun bawang 

Bakar dalam oven 160c ,20min.







4.Siappp!!!!





5.Crunchy kat luar dalam lembut jer rasa 

telur dalm roti. Sesuai makan dgn sos cili..



.

Selamat mencuba..

Jangan lupa share..


Resepi Daging Masak Merah Dengan Nasi Goreng Belacan Ni Memang Umph!



Bahan-Bahan:
300gm Daging yg direbus dgn pewarna

3bj bwg putih diketuk

1/2bwg holland dihiris


2inchi halia

1bj tomato
Cili padi

Cili merah

5sudu sos cili

Sedikit air rebusan dgg(warna merah)

Garam

Serbuk secukup rasa maggi









Cara-Cara Menyediakan Daging Masak 

Merah:

1- tumiskan bwg putih..halia dan sedikit cili 

padi dan goreng npk kekuningan 


2- Masukkan dging goreng sampai garing 

sikit..



3- Masukkan sos dan tomato


4- Masukkan sedikit garam dan serbuk 

secukup rasa maggi

5- Masukkan sedikit air rebusan dgg(warna 

merah)


6- Last sekali masukkan cili merah,cili padi 

dan bawang holland..






Resepi Nasi Goreng Belacan:

Bahan-bahan:

2biji cili merah

4biji cili padi
1ibu jari belacan
**tumbuk lumat.asingkan

3biji bwg putih
3biji bawang merah
**dadukan.

Sedikit udang.
4-5pinggan Nasi putih
1mangkuk Kangkung
2sudu Sos tiram

2sudu sos ikan
Garam+serbukladahitam+ secukuprasa



Cara-cara:

1. Tumiskan bahan-bahan dadu

2.Masukkan bahan yg ditumbuk smpai 

sedikit brown dan naik Bau

3.Masukkan udang.goreng smpai masak
4.Masukkan nasi +sayur.
5.Perasakan dengan sos ikan & perasa2 yg 

lain.

Saturday, 6 August 2016

Cara Masak Makaroni Cheese Goreng




Bahan-bahannya:

1. 2 kiub pati ayam knorr


2. 2-3 ulas bwg putih diketuk/dihiris

3. 1 packet sosej ayamas dihiris


4. 1 tin cendawan butang (speedmart ade jual) dihiris


5. 1 biji Lada benggala (hijau & merah)


6. 2 tin prego cheese & herbs


7. Macaroni sepaket (dlm 500g)


8. Garam



Kalau nak buat half packet macaroni, boleh kurang kan 

separuh untuk semua bahan kcuali cendawan butang.

Kakau suka, boleh tambah ayam ptong kecil-kecil. Ikut tekak 

masing-masing la ye.







Cara-cara Menyediakan Makaroni Cheese 

Goreng:


1.Tumis bawang putih smpai bertukar warna, lepas tu masukkan kiub pati ayam knorr. Kacau sampai kiub hancur.



2.Masukkan sosej n cendawan butang yg dh dihiris td. Goreng kejap.



3.Tambah minyak sikit kalau kurang.



4.Masukkan sos prego cheese & herbs. Kacau sebati.



5.Masukkan makaroni yang sudah direbus tadi.



6.Kalau kering sangat, masukkan 1/4 cawan air 

masak.Kacau sebati. Tabur sedikit garam.Tak payah banyak-

banyakgaram sebab dalam kiub tadi dah bagi rasa masin.



7.Lepas tu....masukkan lada benggala yang dah 

didadukan.Nampak lawa warna-warni gini kan. Kalau ada 1 

warna je pun takpe nak bg naik seri makaroni. hehe.



8.Utk lebih berkeju, boleh tambahkan sekeping cheddar cheese. Kalau takda pun takpe ye.


















Wednesday, 3 August 2016

Macam Ni Rupanya Buat Creamy Butter Prawn




Assalamualaikum....

Bersiaran lagi kita kali ni... Resepi ni memang slalu buat n banyak kali juga share... Maybe akan ada perbezaan dari sukatan sebab beza ikut jenis n bnyak mana kita buat... 

Kali ni buat jenis creamy.. Actually nk yang bersarang tapi disebabkan tolo xado hahahaha... So buat la yang creamy... Creamy pon creamy la kan yang ponting licin juga hehehehe... Yang tu yag paling nikmat tu bab memasak bila anak n suami makan licin... 


Cuma yang jenis creamy ni xleh makan bnyak sangat... Sebab tu kuah dia kena buat pedas2 skit... Kalau x nanti ada yang xhabis mkn kot.. benda bersusu biasala jadi muak la mkn dengan nasi... Kalau ratah no hal punya laju ja habis hahahaha

Sapa yang suka masakan butter ni pasni boleh buat sendiri no... P kedai rugi kot.. benda mahai dah u sikit ja dpt.. Buat sendiri leh buat banyak.... Jom cekidout resepi....





Bahan-bahan Creamy Butter Prawn:


500 gm udang segar.

3 tangkai daun kari.

4 tangkai cili padi - hiris.

3 ulas bawang putih - ketuk dan cincang.

1 tin susu cair.

1 sudu besar butter.

1/2 sudu teh garam.

sedikit minyak untuk goreng ayam.




Cara-cara Untuk Buat Creamy Butter Prawn:

1.Panaskan minyak, goreng udang..Ketepikan


2.Keluarkan lebihan minyak, masukkan butter dan tumis bawang putih,cili padi dan daun kari.


3.Masukkan susu cair dan garam. BIarkan mendidih dan kuah memekat.


4.Kemudian masukkan udang gaul rata. Dah siap!