First,kita akan pergi kepada bahan-bahan dan cara untuk membuat kuah Char Kuew Tiaw terlebih dahulu kemudian baru kita akan fokus kepada buat Char Kuew Tiaw.
Bahan-Bahan Untuk Buat Kuah:
2 kiub ikan bilis
20-30 ekor kepala udang
4 ulas bwg putih tumbuk
1 senduk bsr kicap mee
1 senduk besar kicap manis
1 senduk besar sos tiram (lupa letak dlm gmbr)
1.25 liter air
*1 sudu kecik petis (otak udang) ni optional x letak takpe tp
org mmg buh ni utk pure penang flavour.
Cara-cara Buat Kuah Char Kuew Tiaw:
1.Rebus semua bahan kat atas sampai mendidih dan kepala udang nampak masak.
Bahan-bahan Untuk Buat Char Kuew Tiaw:
Taugeh
Kucai
Udang
Kerang,
Telur
Kuew tiaw sebungkus
Cara-cara Buat Char Kuew Tiaw:
1.Kalau nak pedas tumis cili giling dengan sesudu minyak masak. Minyak tak boleh banyak nanti berminyak kuah
2.Masukkan sesenduk kuah dulu, saiz senduk kami macam tuu. Pastu tumis la kucai, kerang, udang sampai separuh masak.
3.Masukkan lagi 3 senduk kuah dan masukkan mee sekali.
Masak masak sampai Kuew Tiaw masak dan lembut.
4.Masukkan taugeh lambat sikit supaya tak lembik masa makan.
5.Pecahkan telur.
6.Gaul rata.Tunggu mendidih kemudian balik-balikkan terus tutup api.Dah siap